RSS Feed

Glutenfritt surdeigsbrød

Posted on
Glutenfritt surdeigsbrød

Jeg begynte å lage surdeigsbrød for nesten et halvt år siden. Det er det beste brødet synes jeg, både smaksmessig og også hvordan jeg føler jeg etter jeg har spist det.

Surdeig er en blanding av gjær og melkesyrebakterier. Det er en annen type gjær en den man kjøper i butikken. Fermenteringsprosessen gjør mineralene i brødet mer tilgjengelig, fjerner de stoffene i korn/frø som er litt giftige og skaper prebiotika, mat til de gode bakteriene i magen. Brødet er også lettere å fordøye, smaker bedre, metter lengre og gir mindre utslag på blodsukkeret.

 

img_5273

Når man har gjort hele prosessen et par ganger, så er det også veldig enkelt. Her får du forklaring skritt for skritt hvordan du aktiverer en surdeigsstarter, hvordan du bruker den og hvordan du oppbevarer den. Det er flere ulike måter å gjøre dette på, men dette er måten som har fungert bra for meg.

 

Først noen tips:

Bruk aldri metall i surdeigen, dvs metall skje etc. Bruk plast eller tre.

Det er viktig at den står på et varmt sted når den klargjøres til baking, dvs over 20 grader.

Surdeigen er tilgivende, dvs selv om alt ikke blir helt perfekt, så blir du sannsynligvis tilgitt. Men det er alikevel lurt å fyse ned litt i tilfelle du skulle være uheldig. Jeg har også alltid litt stående i kjøleskapet.

 

Når du får en surdeigsstarter gjør du følgende for å aktivere den:

 1. Det er lurt å starte på kvelden. Miks dette i en ren glasskrukke :   1 ss surdeigsstarter med 1 ss lunkent vann og 1 ss rismel. Den glutenfrie starteren jeg bruker vil helst ha rismel. Dekk til med et kjøkkenhåndkle med en strikk rundt. Ikke sett på lokket, den trenger luft.
 2. Tidlig neste morgen: 1 ss vann + 1 ss mel.
 3. 6 timer senere ca: 3 ss vann + 2 ss mel
 4. Før du legger deg: 6 ss vann + 1 1/2 dl mel
 5. Neste morgen kan du bake. Ev. mat den en gang til med 2,5 dl mel og  12 ss vann dersom du vil ha mer surdeig. Da kan du bake etter 5-6 timer.
 6. Husk å sette litt surdeig i kjøleskapet og ev fryse ned litt.

Bruk alltid lunkent vann. Pass på underveis at du ser at surdeigen er aktiv. Det skal komme slike bobler:

img_5178-1

Tips: *Velg en glasskrukke med litt størrelse for surdeigen eser til det dobbelte.

*Hvis den ikke virker aktiv undersøk følgende: Er det varmt nok der den står? Prøv så å røre i den og la den stå i 4-12 timer og sjekk om det har kommet noen bobler.

 

Når du skal lage et surdeigsbrød gjør du slik:

300 gr surdeigsstarter

500 gr glutenfritt mel

3 ss psyllium husk/fiberhusk

300 ml varmt vann

Jeg bruker ofte 2/3 øko sammalt rismel og 1/3 øko bokhvetemel. Men du kan fint bruke jyttemel eller sette sammen andre kombinasjoner av glutenfrie meltyper.

Kna deigen i ca 10 min. La den stå med håndkle over i ca 4 timer eller til den har blitt dobbel så stor. Her er det viktig at det er på et varmt sted i huset.

Bak ut brødet i mel. Du trenger ikke kna mye. La brødet stå og ese i minst 30 minutter med håndkle over.

Stekes på 200 grader i 35-40 min.

Jeg lager ofte 3-4 brød samtidig og fryser ned. Det er tidsbesparende. Oppbevares best i romtemperatur med 1-2 kjøkkenhåndkler rundt. Glutenfritt brød holder seg ikke like godt, blir raskere tørt og smuldrete. Men ved denne metoden synes jeg de holder seg bra. Jeg fryser ned brødene jeg ikke skal spise i løpet av de neste 2 døgnene. Resten ligger i romtemperatur til de er spist. Brødet holder seg dårligere i plastpose og i kjøleskap.

img_5277

Oppbevaring av surdeig

Jeg har alltid surdeig stående i en glasskrukke i kjøleskapet. Den må mates med rismel jevnlig for at den skal holde seg i form. Ca en gang i uken baker jeg brød. Da tar jeg ut 1 dl surdeig og tilsetter rismel og vann. Det er litt forskjellig hvor mye jeg har i kjøleskapet, men dersom jeg har 2 dl surdeig i krukken får den 2 dl rismel og ca 2 dl vann. Vannmengden justeres slik at konsistensen er litt tykkere enn en vaffelrøre.

 

Klargjøring av surdeigen til baking:

Når du har en aktiv surdeig er det enklere å klargjøre den for bakst enn når bakte første gangen. Best resultat får du om den får mat 3 ganger før bakst, men det kan holde med 2 ganger også. Prøv deg litt frem. Men den bør helst stå i romtemperatur i 1 døgn før baking. Slik gjør jeg:

 1. På kvelden tar jeg ut 1 dl surdeig fra krukken i kjøleskapet og blander med 1 dl rismel + 1 dl lunket vann. Lar det stå i en plastbolle med et håndkle over. Ev start med 2 dl dersom du vil lage flere brød og mat den med 2 dl rismel + 2 dl vann. Når du mater neste gang, så dobler du mengden.
 2. På morgenen mates surdeigen igjen med det dobbelte av det den fikk sist. Juster vannmengden slik at den er litt tykkere enn en vaffelrøre, men litt tynnere enn en deig.
 3. På dagen (dersom du er hjemme) kan du gi den en porsjon til med mel og vann. Og så bake på ettermiddagen.  Dersom du ikke er hjemme på dagen, så kan du enten bake brød når du kommer hjem eller gi den en porsjon med mat. Og så bake den ut neste morgen.  Den må få mat 2-3 ganger om dagen minimum.

 

TIPS:

Noen ganger ender man med å få store mengder surdeig. Men det gjør ingenting om man bruker mer surdeig enn i oppskriften når man lager brødet. Det blir litt surere, men enda sunnere. Ofte har jeg over halvparten surdeig i brødene og mindre mel.

Du gir alltid like mye mel/vann som du har starter, og så dobler du mengden hver gang den får mat. Dvs ofte bruker du litt mindre vann for å beholde konsistensen du ønsker, som er litt tykkere enn vaffelrøre og tynnere enn en brøddeig.

Slapp av og kos deg med prosessen. Glemmer du den litt, så blir du tilgitt, sansyligvis 🙂

 

Trenger du glutenfri surdeigsstarter?

Du kan kjøpe av meg. Den er økologisk og garantert glutenfri. Ta kontakt på mail for mer informasjon/bestilling: madhumavi@gmail.com

 

Lykke til!

img_5166

Reklamer

4 responses »

 1. Så godt forklart:) Kjempe fin innføring. På bloggen min kan du lese om min reise innen fermentering og surdeigsbaking

  Svar
 2. hei! nå jeg lager brød bruker jeg egg. kan jeg tilsette dette i surdeigbrødet også?:)

  Svar
  • Hei! Ja, du kan ha egg i surdeigsbrød. Jeg bruker surdeigsstarter når jeg lager vafler, de blir gode. Det er egg i vaflene. Jeg har ikke prøvd å lage surdeigsbrød med egg, så jeg vet ikke om det vil påvirke hvor mye det hever. Fortell meg gjerne hvordan resultatet blir. Lykke til!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: