RSS Feed

Vannkefir, første fermentering

Posted on
Vannkefir, første fermentering

Vannkefir er en super god drikk som inneholder probiotika, ensymer, fordøyde næringsstoffer, aminosyrer, vitaminer, mineraler og billioner med probiotika. ca 70% av immunforsvaret sitter i tarmen, så den kan være med på å styrke immunforsvaret. Andre helseeffekter er:

-kan gi mer energi

-hjelpe ved eksem og utslett

-roer nervesystemet og reduserer søvnproblemer

-kan være betennelsesdempende

Sukkeret som tilsettes i drikken konverteres vha gjær og bakterier til eddiksyre og etanol. Alkoholprosenten er allikevel så liten at barn kan drikke det og man kan kjøre bil etterpå.

Det er viktig å begynne med en liten mengde, kanskje bare et par ss og så gradvis øke mengden. Reagerer du på den betyr det sannsynligvis at det er veldig bra for deg. Etterhvert kan du drikke så mye du vil.

NB! Bruk kun plast eller tre, ikke metall når du er i kontakt med kefiren eller kornene.
Her er alt du trenger for å lage en førstegangsfermentering:Du trenger en glasskrukke som dette. Du kan bl.a. kjøpe slike på IKEA.

  Slik ser vannkefirkorn ut. Jeg bruker fra 2 ss til 1 dl korn til en liter. Og like mye rørsukker eller kokosblomstsukker, til en liter vann. Husk at kefirkorn som har vært i dvale, kan trenger litt tid for å komme igang, dvs at de første par fermenteringene kan gå litt saktere og kefiren blir ikke så potent. Litt ekstra mineraler kan hjelpe som havsalt eller litt eggeskall.

Vi bruker ofte kokosblomstsukker fordi det er næringsrikt og har lavere GI ( påvirkning på blodsukkeret) enn rørsukker. Men kefiren spiser opp mer og mer av sukkeret etterhvert som den står.  Slik at du uansett kan få den sur, om du ønsker det. Kokosblomstsukker gir en mørkere farge og en litt annen smak. Lønnesirup er også en mulighet. Det er bra å bytte underveis, da blir kefirkornene ekstra glade og formerer seg mer. Honning bør ikke brukes da det er antibakterielt.

Noen ganger kan mengden korn dobble seg under en fermentering, andre ganger formerer de seg lite.


Jeg tilsetter noen ganger litt bakingsoda for å lage drikken mer basisk. Ca 1/4 ts til en liter. Litt havsalt er fint om du vil ha mer mineraler i drikken.


Vannkefirkorn og sukker helles i en krukke. Og så ev. havsalt og baking soda. Og jeg har ofte i en halv sitron eller appelsin. Det er viktig at sitronen er økologisk, ellers er det mange giftstoffer i skallet. Det eneste man må ha i for  å skape en vannkefir er vann, sukker og kefir korn. Sitrusfrukten tilsettes fordi den gir en frisk og god smak.Så helles en liter vann i.Hvis vannet er romtemperert er det lettere å blande ut sukkeret. Men vannet må ikke være varmere enn det, det kan påvirke kefiren negativt. Og krukken beveges slik at sukkeret blandes ut.

Krukken skal stå i 1-2 døgn i 21-25 grader. Den kan settes på badet om det ikke er varmt nok på kjøkkenet. Drikken må «rapes» underveis, helst 2 ganger om dagen. Dvs lokket åpnes for å slippe ut luft. Noen har kun et klede over, istedenfor lokk.

Så, sil kornene ut ( og lag en ny porsjon eller lagre kornene i sukkervann i kjøleskapet) og sitronen kastes. Husk å bruke plastsil eller en nøttemelk pose, istedenfor sil av metall. Da kan kefiren fermenteres for andre gang eller helles over på flasker.  Den kan stå lengre på kjøkkenbenken og bli surere (husk å rape den) eller den kan settes i kjøleskap. Den vil fortsette å bli surere for hver dag, men i et mye saktere tempo. Kanskje får drikken litt kulsyre, det kan variere fra gang til gang. Ofte blir det mer kullsyre under annengangsfermentering. Mer om  annengangsfermentering i  neste blogginnlegg 😉

Kefirkorn kan kjøpes på http://www.yemoos.com eller kjøpes av meg når jeg har ekstra, for 100 kr ved henting (bor ved Nesodden).

IMG_2163-0
Forfriskende og godt!

Reklamer

4 responses »

 1. hvor får du tak i kefirkorn?

  Svar
 2. Hei, takk for fin og informativ nettside. Jeg har nettopp startet å bruke kefirkorn. Hva mener du med; «husk å rape dem jf dette» Da kan kefiren fermenteres for andre gang eller helles over på flasker. Den kan stå lengre på kjøkkenbenken og bli surere (husk å rape den) eller den kan settes i kjøleskap»

  Mvh Heidi

  Svar
  • Å rape, betyr å åpne lokket for å slippe ut luft/kullsyre som bygger seg opp, slik at flasken/krukken ikke eksploderer. Det er lurt å gjøre det minst 2 ganger i døgnet. Fikk du svar på spørsmålet ditt? Siifra om noe mer er uklart. 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: