RSS Feed

Sukker og melkefri vaniljeis med mye sunt fett

Posted on
Sukker og melkefri vaniljeis med mye sunt fett

Jeg har lenge eksperimentert med å lage sunn og god is. Først laget jeg raw is med mye nøtter. Nå foretrekker meg mer kremet is med mye sunt fett. Dette er også en fin måte å få i seg en del av sin daglige dose med mettet fett. Denne isen gir langvarig energi, setter fettforbrenningen i gang og styrker immunforsvaret. Og er super god. Jeg laget den på demonstrasjonen på Pop up kafeen nå i august. Og fikk gode tilbakemeldinger fra både barn og voksne 🙂

IMG_2943

Følgende blendes i en blender:

1 liter kokosmelk

5 eggeplommer

2 dl cashewnøtter

en klype havsalt

2 ss sitronsaft

4 ss mct olje

6 ss kokosolje

2 ss lecithin

6 ml vaniljepulver

+Søtning. Jeg brukte; 8 ss kokosblomstsukker + 15 ml clear sweet leaf stevia + 2 dl sukrinmelis

Du kan selvfølgelig bruke andre søtningsmidler. Prøv deg frem 🙂

Jeg bruker en vitamix blender, som etter min mening er den beste blendere. Dersom du ikke har en high speed blender, kan du bruke nøttesmør istedenfor nøtter, eller bare utelukke nøttene. Den blir f0rtsatt veldig god 🙂 Dette gir også nøtteallergikerne en mulighet til å nyte denne gode isen. Vitamix kan nå kjøpes hos expert og har blitt litt rimeligere enn den var tidligere.

Hva er det som gjør denne isen så næringsrik?

Eggeplommer som er rå inneholder utrolig mye næring bl.a. 30 % mettet fett, A, E og B vitamin. Og D vitamin dersom hønene har gått ute og spist gress og insekter (ikke bare korn og kraftfor). Eggeplommer brukes vanligvis i is og gir også en god smak. Dersom du ikke spiser egg kan du utelate det eller tilføre mer lecithin. Lecithin styrker vår hjerne og nervefunksjon og kan forhindre tilstoppede melkeganger hos ammende kvinner.  Og er også en emulgator som gjør at vann og fett blandes og ikke skiller seg og gir en god kremet konsistens.

mct

Mct olje finnes også i kokoksolje, men kun ca 16 % (det hevdes å være mer av kokosoljeprodusenter, men enkelte fettsyrer minner om mct uten å ha de samme egenskapene bla. i forhold til hvor lett de førdøyes). Vi bruker Bullettproof xct olje, som er en høykvalitets mct olje. Den kan kjøpes i enkelte helsekostbutikker eller hos http://www.nyta.no. Vi bruker den over salater, i dressinger etc. i tillegg til is og desserter.

Mct står for mellomlange triglyseriner, en type mettet fett som kun finnes i brystmelk og kokosnøtter (og i små små mengder i enkelte andre grønnsaker/frø). Mct taes opp veldig lett, man bruker ikke magesyre for å fordøye. Og brukes bl.a. på sykehus for pasienter som har fjernet tarmene og ikke kan fordøye fast mat. Mct olje har flere andre gode virkninger :

*Øker forbrenningen og kan føre til at man går ned i vekt.

*Øker utviklingen av ketoner, en av to substanser (sammen med glukose) som hjernen kan forbrenne.

Noen er fortsatt skeptiske til å spise mye mettet fett. Jeg tror at dette bygger på unøyaktige forskningsresultater, da nyere forskning viser noe helt annet. Les denne undersøkelsen gjort på 50 000 personer over 8 år, som kom ut i 2006 om du vil vite mer: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202339  Dessuten så tenkter jeg at siden morsmelk inneholder 50 % mettet fett, så må det være veldig sunt for menneskekroppen 😉

Is med karamell

Når isen er blendet, så kan den helles over i en iskrem maskin. Man kan også fryse den ned i isbitformer og kjøre det i en high speed blender. Eller lage is på pinne. Men den beste isen får man ved å bruke en iskremmaskin. Det finnes rimelige iskremmaskiner på Clas Ohlson som er helt ok til hjemmebruk. Jeg har en profesjonell maskin som har innebygd fryser. Noe som er effektivt om man er VELDIG glad i is eller bruker den profesjonellt 🙂 Fryseelementene på de enkle iskremmaskinene trenger 2 døgn på å bli kalde nok til å lage en ny porsjon. Og kvaliteten blir også noe bedre i en profesjonell maskin (mindre størrelse på iskrystallene). Jeg elsker å lage is om dagen. Iskremmaskinen vår står og går hele tiden. Så se opp for flere iskremoppskrifter !

Det er også veldig godt med litt topping og sauser på isen. På det øverste bildet er det sjokoladesaus, på det nederste er det krokansaus. Litt revet sjokolade, gojibær eller friske bær gjør også susen. Oppskrifter på sauser kommer.

Enjoy !

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: