RSS Feed

Raw sandwich – Løk & gulrotbrød med pestokrem

Posted on

Prøv å lage denne deilige raw food sandwichen med mye smak og god konsistens! Denne sandwichen gir masse energi og det finnes utallige kombinasjonsmuligheter! Brødet har en konsistens som gjør at det ikke knekker eller smuldrer når du spiser sandwichen. Pestoen er mild og kremete, kan også brukes som en pesto saus til squashpasta eller som en dressing om den vannes ut litt.

Raw food brød med løk & gulrot

Oppskrift:

5 små gule løk eller 2 store (økologiske løk kan være ganske små)

3 små røde løk

+1 liten gul løk  eller 1/2 stor gul løk i skiver røres inn til slutt

2 revet gulrot

+1 revet gulrot røres inn til slutt

3 dl solsikkefrø

1,5 dl linfrø bløtlagt i vann

1,5 dl chiafrø bløtlagt i vann

3 ss olivenolje

2,5 ss tamari

1,5 fedd hvitløk

litt hakket frisk oregano

Fremgangsmåte:

Bløtlegg linfrø og chiafrø i vann. Minimum 30 min – 5 timer. Chiafrøene sveller i vann til opptil 10-12 ganger sin egen mengde. Du får optimalt ut av chiafrøene om du bløtlegger de i 5 timer, men de kan også benyttes etter en halvtime. Linfrøene kan bløtlegges i 30 min eller mer. Både linfrø og chiafrø vil være med på å binde brødet sammen og gir et godt tilskudd av fettsyrer og proteiner.

For å gi brødet et fin overflate skjærte jeg en løk i tynne skiver og rev en gulrot som jeg rørte inn i røren til slutt. Alle de andre ingrediensene kjøres i en kjøkkenmaskin. Linfrø og chiafrø tilsettes til slutt. Så røres en løk og en revet gulrot inn for hånd.

Oppskriften er nok til 2 brett. Deles i 12 biter om du vil ha sandwich størrelse på de. Dehydreres ved 42 grader til de er nesten helt tørket (fortsatt litt myke). Hvor lang tid det tar kommer litt ann på dehydratoren og hvor mange brett du har i dehydratoren. Jeg hadde 4 brett i dehydratoren, snudde de etter ca. 10 timer og lot de stå i 2 timer til.

Da dette brødet ikke er 100% gjennomtørket vil det ha noe kortere holdbarhetstid. Holder i minst 2 uker i en tett boks i romtemperatur.

Pestokrem

1 dl pinjekjerner

1/2 plante basilikum

1 fedd hvitløk

1/2 Sitron (saften)

2 ss olivenolje

Havsalt etter smak

Alt kjøres i en blender. Smak til med havsalt til slutt…

Da linfrø inneholder en del østrogen unngår jeg ofte å lage raw brød som hovedsakelig inneholder linfrø. Jeg foretrekker brød som inneholder mer grønnsaker og bruker gjerne kun chiafrø eller chiafrø i kombinasjon med linfrø. Ikke at linfrø nødvendigvis er usunt, men jeg ønsker å ikke spise det i store mengder. For mye østrogen kan skape hormon ubalanser  for kvinner og menn, og er særlig uheldig for menn.  Vi får også i oss østrogen fra mat og drikke som har vært emballert i plast og i soya/tofu produkter. Dette kan gjøre menn mer som kvinner  på flere måter, blant annet tendenser til mer feminine former som bryster etc. og at menn får svakere livsenergi/libido.

Fyll Sandwichen med masse grønt, grønnsaker og spirer…..her er det mange valgmuligheter. Fint å bruke flere konsistenser, f.x. noe i skiver og noe som er revet. Prøv også sandwichen med f.x.  en raw hummus, syltet agurk, sauerkraut, oliventapenade eller nøttemajones……Veldig godt;) Helt klart min favoritt lunsj i disse dager!

Reklamer

One response »

  1. Marie Offenberg

    Tusen takk! Dette ser skikkelig yummy ut! Gleder meg til å prøve.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: