RSS Feed

Super næringsrik sauerkraut

Posted on

Lær å lage potent, smakfull sauerkraut! Det er en enkel måte å lage din egen superfood på. Med laaang holdbarhet!

Sauerkrauten er proppfull av gode bakterier, enzymer, fytokjemikalier, a vitamin, b- (inkl. folat- veldig bra for gravide eller deg som ønsker å bli gravid) og c vitaminer, antioksidanter og mineraler. Fermenteringsprosessen skaper nye næringsstoffer, blant annet omega 3.

Her er noen av helsefordelene sauerkraut kan ha:

Enzymer, fiber og gode bakterier er med på å bedre din fordøyelse og å øke opptak fra maten du spiser. En økt andel gode bakterier er med på å styrke ditt immunforsvar (ca. 70% av immunforsvaret sitter i tarmen og har sammenheng med tarmfloraen). Sauerkraut kan forebygge og redusere betennelser i kroppen og noen studier tyder på at sauerkraut kan hjelpe til i bekjempelsen av noen typer kreft. Fermenterte grønnsaker anbefales til deg som har kandida overvekst, som en del av det probiotiske tilskuddet som trengs for å bygge opp kroppens immunforsvar/tarmflora.

Jeg bestillte to 5 liters fermenteringskrukker fra Danmark http://www.hjemmeproduktion.dk nylig. De er veldig fine og har mange fordeler, men er litt dyre. Fordelene er  at  det er praktisk å kunne lage så store porsjoner om gangen (finnes i 5, 10 og 25 liter)  og denne krukken har også vannlås, som gjør prossesen enklere.  Grønnsaker kan også fint fermenteres i et Norges glass, eller tilsvarende.

Alle grønnsaker , bær og frukt kan fermenteres, gjerne i kombinasjon. Det kan være godt å ha eple og bær i sauerkrauten. Eller den kan lages spicy, som en kimchi, med ingefær, chili og hvitløk. Prøv deg frem;)

Her er oppskriften

4 hodekål

1/3 dl Probiform

4 ss havsalt

Ca. 1 dl frisk dill

1 ss einerbær

2 ss kummin

8 laurbærblad

Fremgangsmåte:

1.Kutt kålen i små biter. For hånd eller i en kjøkkenmaskin.

2.Saltet og probiformen masseres inn i kålen. Alt saltet er med på å trekke vann ut av kålen og å skape en saltlake som gjør at kålen kan fermeteres uten å råtne. Saltet holder også kålen «crunchy». Det er mulig å lage sauerkraut med redusert saltinnhold.

3. Tilsett andre grønnsaker om du ønsker det og  resten av ingrediensene.

4. Kålen fylles lagvis opp i krukken og presses sammen. Enten med knyttneven eller et redskap. Den skal presses så mye sammen at saften kommer ut.

5. Dekk sauerkrauten med en plate av noe slag eller med stener som følger med fermenteringskrukken.  Dersom du bruker en tre eller porselens plate, så kan du legge noe tungt på toppen.  Det er  mulig å lage en vekt ved å fylle vann i en krukke etc. Dekk til med et klede. Det er viktig at all surkålen dekkes av vannet som siver ut.  Det kan variere hvor mye vann det er i kålen. Dersom det er vanskelig å få ut nok vann, kan man også lage litt saltlake selv (1 ss salt til 2,5 dl vann)for å få nok. Det kan ta opp til 24 timer før nok vann har sivet ut av kålen.

6. La kålen stå for å fermentere. Den kan stå på kjøkkenet eller kan sette i en kaldere kjeller for en saktere fermentering, som vil gi en lengre holdbarhet.

7. Sjekk den ca annenhver dag. Dersom det kommer mugg på toppen, så bare fjern det. Det er bare et overflate fenomen og påvirker ikke kvaliteten. Smak på den. Ofte er den klar til å spises etter en ukes tid. Dersom den står i en kald kjeller vil den bli bedre og bedre over flere måneder. I et varmere rom bør den kanskje flyttes over i kjøleskap (i glasskrukker) etter en måneds tid.  Dersom den står kjølig, kan den stå i flere måndeder. Når sauerkrauten har stått for lenge vil den bli bløt og smaken mindre god.

8. Kos deg! Lurt å flytte over noen porsjoner i en glasskrukke når du begynner å spise av den, som du har i kjøpeskapet. Husk å pakke kålen godt sammen hver gang du tar av den, og at steinen eller platen er ren. Mange drikker også saften fra sauerkrauten, det er en super potent delikatesse!

Jeg anbefaler å lage sauerkrauten med Probiform probiotika. Det sikrer en god fermenteringsprosess og gjør den enda mer potent og full av gode bakterier. Ta kontakt med meg på madhumavi@gmail.com eller 47253272 dersom du ønsker å kjøpe. Les mer om Probiform her: https://madhusmagiskemat.wordpress.com/2012/04/13/antikandida-diett-og-probiotika/  og på http://www.probiform.se

Veldig lite av sauerkrauten på markedet er rå. Det betyr at den er pasteurisert, og dermed har de gode bakteriene, enzymer og mye av næringsstoffene gått tapt. Den norske surkålen er som regel laget uten gjæringsprosess og den er også kokt. Så helt klart best å lage sin egen 😉

Anbefaler boken «Wild fermentation» av Sandor Ellix Katz  for deg som vil lære mer….

Sauerkraut smaker også veldig godt! Kan spises til middag, blandes i salater, haes på raw eller ikke-raw  sandwicher osv.  Mmmmm 😉

Reklamer

7 responses »

 1. Spennende å prøve å lage sauerkraut. Krukker er bestilt, takk for tips!

  Svar
 2. Supert, Madhhu… jeg ønsker meg at du holder et kurs om dette, jeg… Fint både for å lære ordentlig, og for å komme sammen med et nettverk av andre som er interessert i dette!

  Svar
  • Takk, god idè, Bjørn. Det er et bra tema for kurs. Viktig for mange å få i seg denne typen mat og å se at det egentlig er ganske enkelt å lage. Så jeg gjør gjerne det. Siden jeg er høygravid nå ;)), så blir det trolig først kurs til sommeren/høsten neste år.

   Svar
 3. Ine Therese Asp

  Veldig bra, informativ, lærerik bogg du har. Kommer til å kjøpe kjelene og lage surkåen. Ønsker også flere oppskrifter og info. om fermentert mat – dette kan jeg lite om. Tusen takk.
  Kurs er topp – kanskje du kan komme til Stavanger etterhvert også. Ønske deg og babyen en super dag.

  Svar
  • Hei Ine. Takk for hyggelig tilbakemelding. Lykke til med fermenteringseksperimenter 😉 Jeg kommer gjerne til Stavanger for å holde kurs!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: