RSS Feed

Raw grønnsakschips

Posted on

Chips cravings? Disse chipsene er minst like gode og de er i tillegg sunne! Kan lages av mange ulike grønnsaker. Jeg valgte å lage med gulrot, søtpotet, rødbete og pastinakk. Pastinakken ble alles favoritt;)

Start med å lage tynne skiver. Jeg brukte en mandolim som du kan velge tykkelsen på skivene med (og er effektiv), men en ostehøvel som skjærer tynne skiver kan også fungere bra. Tynne skiver gir best resultat.

Jeg dyppet chipsene i en olje som har lite smak/lukt. Brukte olivenolje, men andre oljer kan brukes. Jeg tørket så av noe av fettet, så chipsene ikke skal bli så fettete. Så laget jeg 4 ulike kryddermarinader som jeg dyppet grønnsakene i:

– havsalt & nykvernet pepper

-paprikamix: paprikakrydder, litt chili, havsalt, bittelittstevia pulver (eller noe annet søtt, hvis du bruker honning eller noe annet flytende, så kan honningen marineres på potetene før krydderet)

-dill: tørket dill, havsalt, bittelitt stevia pulver      

-indiskmix: currykrydder, cumminpulver, havsalt, bittelitt steviapulver

Den indiske var min favoritt, men alle ble veldig gode……

Så ble chipsene tørket i dehydratoren i 24 timer. Nb. Chipsene ble ikke sprø før de ble tatt ut av dehydratoren og nedkjølt. De tykkeste chipsene jeg laget trengte noe lengre tørketid.

En annen chips variant er salatchipsene……salatblader marinert i en krem av nøtter og krydder. Dehydrert til de er crunshy…kommer tilbake til de i en senere blogg 😉 Salatchipsene kan nå kjøpes i nesten alle helsekostbutikker i Oslo. Se etter Helt rå´s produkter.

Reklamer

5 responses »

 1. Camilla Danielsen

  Hei Kjære Madhu 🙂 Tusen takk for at du deler dette, gleder meg til å prøve å lage.. men hva er en dehydrator? Kan man bruke stekovn?

  Svar
 2. Hei Camilla. En dehydrator er en tørkemaskin. De fleste innenfor raw food
  bruker merket Excalibur. Det er også mulig å bruke en stekeovn med en tresleiv i døren. Bruk lav varme og varmluft. Lykke til 😉

  Svar
 3. Beathe Disington

  Hei Madhu,
  Jeg prøver meg frem med min nye dehydrator og har funnet en oppskrift på tomatflatbrød på en amerikansk side. Hun anbefaler ganske høy varme den første timen og sier det ikke blir så varmt inne i det som skal tørkes og at man senker tempen til 116 fahrenheit, som fortsatt er 45 grader. Andre steder anbefales kun 42 grader celcius. Jeg lurer på hva som er den beste temperatur for at ikke næringen skal gå tapt ?

  Svar
  • Hei Beathe

   Det stemmer at mange har dehydratoren på litt høyere tempratur de første 1-2 timene, for så å sette den ned til lavere temperatur. 42 grader er den anbefalte temperaturen som jeg pleier å dehydrere ved. Da går minimalt med enzymer og næringsstoffer tapt. Dersom hele dehydratoren er full (dehydreringen kan ta lang tid og maten kan også begynne å fermentere) og/eller jeg ha litt knapt med tid, setter jeg opp tempen til 50 grader den første timen. Pga mye fukt i luften blir maten ikke varmet opp til over 42 grader på den tiden. For så å sette den ned til 42 grader. Lykke til….tomatflatbrød høres godt ut 😉

   Svar
 4. Deilig 🙂 Jeg skal lage søtpotetchips nå snart 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: